HOME DASHBOARD ABOUT TRAVEL FOOD EXCHANGE

Oct 3, 2012

How to Make ur Omelet

Assalamualaikum..(^_^)

Harini macam biasa juz ada 1 kelas je. Tu pun 3jam je. huhu And masa yang ada dihabiskan dengan facebooking, blogging, tweeting and perkara yang sewaktu dengannya. hehe Ok lah..harini Wawa nak kongsi something yang   Wawa jumpa dalam FB untuk u olls iaitu cara buat omelet dengan betolnya. hehe  This 1 u olls boleh try or praktis if before ni u olls punye omelet bertukar jadi telur dadar. hehe Pernah tak jadi cmtu? Wawa macam pernah je..huhu So..jom tengok cara buat nya dengan betol and jayanya..^_^



Bahan-bahan: 
Telur, 
Butter, 
Mayonis, 
Salt Pepper. 
(bahan2 lain adalah ikut citarasa). 
omelet is NOT about ingredient-- but technique. 

1) Pecahkan telur. Letak butter. Whisk guna spatula / whisk itself. Sudu garpu xdigalakkan.

2) Then..BARU bukak api. Eggs are alive. So kekdahnya, kacau ALL THE TIME. Letak atas api 30 saat, kacau tanpa api 30 saat. MEMANG PENAT. but worth it.

3) Slowly and steadily, butter will melt. Careful jgn sampai telur masak cepat. It is SUPPOSED to be runny. Nak sedap? Jgn bebel leceh. hehe.

4) Bila tekstur dia makin likat, masukkan bawang cincang, or hotdog hiris2, or daun bawang, or cendawan, apa saja. Tak usah letak seasoning dulu.

5) Kacau SAMPAI makin pekat macam kastard. Bila dah makin pekat macam gam, masukkan mayo to cool the omelet off.

6) Then,,season.

Siap. berbahagialah dgn omelet 5 star anda.. ;)


Cara-cara ni Wawa dapat dari salah seorang friends dalam FB. And apa yang diajar menarik yg mana Wawa boleh kongsi dengan u olls.. tapi sory..Wawa lupa siapa tuan punye..cari-cari nak kreditkan, tapi tak jumpe. Kepada tuan punye..terima kasih ye share. Iallah..balik umah raya haji nanti Wawa try..hehe :D


Selamat Mencuba!! 

10 comments

October 3, 2012 at 3:48 PM

selalu juga buat mcm ni..mmg sedap tau mkn dengan sos..kekadang nur mkn dengan roti..pun sedap..! ;)

October 3, 2012 at 4:22 PM

kite hancurkn gune sudip je.. ekekeke..
*nape la blog xde button LIKE?? :p

October 3, 2012 at 7:33 PM

nampak sedap sungguh..He

October 3, 2012 at 7:42 PM

Kita rasa ni resepi kak fyn ;)

October 3, 2012 at 8:18 PM

baru tau camner cara betul buat omelette. thanx. :)

October 3, 2012 at 8:23 PM

@Cik Nur: betol.. tp klau letak mcm bahan laen..nnt jd omelet yg korea punye tu..huhu

October 3, 2012 at 8:24 PM

@aizu's life : gune sudip pon boleh lah~~ hehe
button like ade..boleh like ye..hehe :D

October 3, 2012 at 8:24 PM

@CikNana: huhu..tula.. Wawa ngah wat entry td pun terliur dah..huhu

October 3, 2012 at 8:25 PM

@ laskar pelangi : owh..yeke? mekaceh gtau.. :)

** k.fyn..sy share resepi ni ye..hehe

October 3, 2012 at 8:26 PM

@lurun namzar: ehhe..same2..nnt boleh buat yg sedap2 ye.. :)

Post a Comment