HOME DASHBOARD ABOUT TRAVEL FOOD EXCHANGE

Jun 11, 2012

Edisi Makan : Ikan Bakar Parameswara Umbai, Melaka

Assalamualaikum.. (^_^)

Alhamdulillah..akhirnya dapat update jugak blog ni coz rasa dah lama x update kan? Nak update...tapi tu lah..bila takde idea ni susah kan. Salah satu risiko nye dalam blogging. huhu Tiba-tiba lak malam ni Wawa teringat pasal Wawa makan ikan bakar kat Melaka aritu sempena g majlis kawen Nana..huhu So..malam ni dah ade idea nak update! hehe ^_^

Wawa rasa semua familiar dengan ikan bakar Parameswara kat Umbai ni kan? Nak di jadikan cerita..rumah Nana kawan Wawa ni ropenye dekat sangat-sangat untuk sampai ke ikan bakar ni. Around 15minit if naek kereta la..huhu Actually untuk makan kat ikan bakar ni dah lama Wawa mengidam since Wawa datang ke Melaka Wonderland lagi. Tapi tyme tu hajat untuk g makan sana tak kesampaian. And memandangkan kali ni semua dak-dak GT yang datang ok nak g makan situ. Wawa pun follow la padahal majlis berinai Nana belum habis lagi tyme tu..huhu Maaf Nana.. :)

ehsan google coz lupe nak amek gambar signboard. over excited..hehe :P

Around 15 minit perjalanan, Wawa dah sampai kat kawasan ikan bakar ni. Sampai-sampai kena bayar parking. Berapa RM Wawa lupe coz driver yang bayarkan. huhu Kawasan sekitar penuh dengan orang jual bakul-bakul anyaman camtu. Memang banyak. And sekali lagi tak amek gambar coz over excited..huhu After dah parking and choose tempat duduk..bermulalah operasi memilih menu untuk kami berempat. Punye lah lama..akhirnya we choose ikan siakap masak bakar and masak sambal, kupang masak sambal, sotong goreng tepung. Sikit je kan makan? Coz tym pilih menu x tau nak makan pe..huhu




Boleh tahan ramai jugak lah orang pada malam tu..maybe sebab weekend kot and maybe jugak sebab cuti sekolah dah start. And mostly yang datang family. Seronok je tengok family bawak jalan-jalan. huhu  No giliran we olls yang ke 52. bermakna ramainye orang yang menunggu. Untuk hilangkan boring..cikgu-cikgu tu maen word search. Hobi kami memang serupa walaupun berjauhan. hehe 



Muke 'ustazah' yang monyok tggu makanan.. :P

Rasa macam lama sangat tak jumpe..hehe

Tengah we olls seronok bergambar, datang waiter dye anta sambal kicap. Tanpa air, nasi, or lauk. Kitaorg memang terpinga-pinga coz biasanya kedai akan kasi air dulu untuk kasi customer cool if lambat kan. But kat sini, dye kasi kicap. Punye lah kelakar. Tu yang terhasilnye gambar ntah pape kat bawah tu..hehe ^_^

nampak kelebaman mata saya.. T_____T

Bebebapa minit kemudian barulah sampai makan yang laen. Kupang masak sambal, ikan, and air. But without rice. Agak-agak camne tu ye? Lama tunggu kitaorg pun minta lah sekali lagi nasi..ropenye nasi ngah masak. Last-last makan lauk lah. Memang rasa kasihan sangat kat kitorang..dah lah masing-masing lapar..nasi pulak boleh ngah masak. Sabau jelah! :(





Lauk dah tinggal separuh..nasi pun sampai. So..jemput makan ye semua! Siapa-siapa yang nak pergi kat sini, makan lah terlebih dahulu kat rumah sikit ye. Bukan pe..takut jadi macam Wawa. Nanti emosional tau tunggu lama-lama. hehe Jemput makan semua! ^_^


p/s:  Jumaat ni steamboat! yummy! Makan lagi..huhu

8 comments

June 11, 2012 at 10:52 PM

ika pon penah kena cmnie.
kemain tggu lama.hahaha

June 12, 2012 at 11:54 AM

try kat ALAI lepas nie..last week pegi melaka jugak..plan nak makan kat UMBAI..tp sepupu yang dok sana syor kan g ALAI sebab lagi murah harga nya..sedap sama je...hehe

June 12, 2012 at 1:36 PM

perghh...sedapnyer nampak..!
lapar terus bila tgk ikan bakar tu...

June 12, 2012 at 2:26 PM

@Cik Rongoks: yeke ika? ingatkan Wawa je.. tapi tu la..lama kan tunggu..pdhl mknn bse2 je..huhu

June 12, 2012 at 2:27 PM

@aDisH.sHidA: ALAI? yang tu dekat dengan Umbai gak ke? ke daerah laen? huhu OK2..myb next tym boleh try kat sana plak.. thanks for the info.. ^_^

June 12, 2012 at 2:28 PM

@Cik Nur: huhu..boleh la sedapnye.. nnt Cik Nur g la makan sana jugak..hehe

June 13, 2012 at 12:23 AM

mknkt Perkampungan Ikan Bakar Terapung(PIBT) x? kg sy dkat je dgn kwsn 2..5minit..tp lme xpg.. =.="

June 13, 2012 at 7:56 PM

@muhd syaffiq: yang tu kat mana plak? huhu sy x g la kat situ.. xpe2..next tym sy g cne try..huhu ala...yeke? nnt kte g sme2..hehe :)

Post a Comment