HOME DASHBOARD ABOUT TRAVEL FOOD EXCHANGE

Apr 8, 2012

Melaka Wonderland.. :)

Assalamualaikum.. (^_^)

Jumaat lepas Wawa ke melaka with my classmate. Plan kitaorg adalah untuk ke Wonderland Melaka.. Siapa yang dah pernah pergi Melaka Wonderland ni sila angkat tangan dengan berkata "Yeah!! Wawa lambat.. saya dah pergi dah".. hehehe Ok xpe2.. yang penting Wawa pun dah sampai sana.  :)

siap sedia untuk bergerak.. :)
Ok..perjalanan kitaorg bermula jam 7.30am dengan 3 buah kereta. And semuanya pompuan exclude my comey Zareef ikut auntie-auntie mandi manda sekali. hehe  Di Melaka kitaorg book homestay siap-siap at Bukit Katil. Kirenye not bad lah rumah dye and yang penting setiap bilik ada aircond. Cume 1 je kat umah tu xde astro and remote tv. hehe 

But everything ok and thanks to Mas yang handle pasal homestay coz dye orang Melakau.  ^_^  Gerak jam 7.30am and sampai around 11.00am camtu kot. After dah siap2 check in and letak-letak barang..kitaorg pun berciap-ciap untuk ke Wonderland Melaka. Perjalanan around 15 - 20 minit untuk sampai. And memang bernasib baik coz kitaorg sampai tak ramai pun orang.. Maybe sebab hari jumaat dan bukannye weekend. hehe




muke Zareef yang excite nak maen air.. :P

Sampai-sampai je g beli tiket..Harga hanya RM26. Untuk weekend only RM25. Then, u olls akan dikasi dengan tiket untuk pakai kat tangan. And kat situ pun ada tempat untuk membeli if u olls ada yang nak beli something mcm swimming suit muslimah ke..heheh kot2 la kan..boleh beli kat c2.. huhu And kat situ jugak ada mesin atm if ade yang terlupa @ terkurang duet time nak bayar duet tiket.  :P



our tickets.. :)

Then, we move to the main entrance. Before masuk ade checking from staff Wonderland. Tapi tu lah..makanan yang kitaorg bawak banyak2 semuanya tak boleh bawak masuk. Sedih tol coz ropenye kat dalam ada tempat dye jual makanan. Tu pasal kot dorang tak kasi bawak. T_T   


Untuk siapa-siapa yang datang tanpa pakaian mandi, boleh tukar kat sana coz ada Changing block and also ada tempat letak barang yang menggunakan token tu. 1 token RM5.. :( Mahal kan? So..untuk tidak membazir membeli token..bawak je sekali barang2 u olls kat tmpt mandi..hehe



Amacam? Beshkan tempat dye? Memang kitaorg teruja sangat-sangat. Nak-nak lagi budak kecik Zareef tu.. Bukan maen seronok lagi dye maen air. hehe Mula-mula kitaorg maen kat bahagian situ je..tak g jauh. Tapi sekali farah & k.pah g sewa pelampung RM10 satu..kitaorg pun cuba la semua game. hehe  Antara attraction kat sana ada Tornado, Kamikaze Race 6 line, Slide down dgn 4 tingkat, Pony ride, slide 4 tingkat, Grandfather's clock. Tapi yang paling besh.. Tornado. Sampaikan kitorg maen nak dekat 3 kali kot. huhu 

sliding kanak-kanak.. tapi tym nk turun rasa takut..huhu
Tornado.. Abby and farah punye part.. :)
tornado.. yg ni Wawa punye part.. besh.. :)
Pony Ride.. :)
4 storey slide.. :)
Kamikaze Race 6 line..mmg mencabar.. and untuk game ni.. Abby menang..hehe 
4 storey slide jgk...tapi kurang mencabar dari yg laen..hehe 
Habis je last game kat Tornado.. kitaorg pun g anta pelampung.. And get refund balik RM 10 untuk pelampung yang farah and k.pah guna tadi. hehe :) And yang paling comey otw kitaorg nak g hantar pelampung tu.. ada 2 makhluk dinasour tolong angkatkan sekali. Seriously comey. Penat kitaorg gelak coz dorang ni kelakar. Macam aksi dorang buat. huhu 


Kat situ jugak ada Water Ball.. RM3 for 30minutes. Ok lah coz lama tau sebenarnye rasa maen Water Ball ni. Apa yang penting kena ada balancing antara orang yang maen and kena pandai kawal. hehe Kitaorg tengok farah n k.pah mane je dah seronok. Penat gelak je lebih. hehe 



Last but not least game yang kitorg maen kat Wonderland adalah Buggy Ride. Buggy Ride ni sebelah je. Ada 2 jenis kenderaan. Sama ada u olls nak naek kereta or motosikal. Harga untuk kereta ada 2. Kereta double - RM20 and kereta single - RM15. And motosikal tak silap RM15 jugak kot. huhu Wawa amek yg single. Dapat 4 pusingan. Kirenye not bad la walaupun jalan tak mencabar sangat. *konon* :P



Berakhirnye maen Buggy Ride, maka berakhir lah memory kami di Wonderland. And ofcoz akan ingat sampai bila-bila. ^_^   Lebih kurang dalam kul6 kitaorg pun gerak balik. Coz malam tu nak round melaka and g Jonker Walk. hehe Kat sini Wawa tinggalkan sedikit info pasal Wonderland if ada siapa yang rasa nak g untuk release tension. hehe And org if u olls ada tempat yang besh lagi nak kongsi ngan Wawa..boleh lah recommendkan ye.. :)

Antara Kota A Famosa & Wonderland..mana lagi besh? Siapa yang dah g dua-dua tempat ni? Kongsi sikit.. :)


HOW TO GET THERE... 


TICKET PRICE : 

(Tuesday - Friday)
Adult            RM26
Children       RM20

(SATURDAY, SUNDAY, PUBLIC HOLIDAY AND SCHOOL HOLIDAY)
Adult            RM30
Children       RM25

Closed on every Monday except during public holiday and school holiday

Senior citizens 55 years and above RM15.00

30 comments

April 8, 2012 at 8:49 PM

wahhh macam best...fiza yg duk melaka ni pun tak penah sampai sana lagi..hewhewhew

April 8, 2012 at 9:25 PM

huhu..yeke? xpe2..nnt ade mse..fiza g la sne..besh.. ^_^

April 9, 2012 at 1:45 AM

wah bestnye..haritu nak pegi tapi tak jadi sebab budget tak cukup..haha >_<

April 9, 2012 at 10:03 AM

yeke? xpe2..nnt dah cukup bujet..boleh g.. :)

April 9, 2012 at 11:47 AM

bestnyer...! teringinlah nak pergi..tapi jauh sgt2,..huhuhu

April 9, 2012 at 1:23 PM

nice photo..semua nampak enjoy lah

April 9, 2012 at 3:51 PM

owh best ea? insyaAllah nnt kita pegi..heee :)

April 9, 2012 at 6:27 PM

@Cik Nur : yup CIk Nur..besh..g la..hehe xpe2..ade mse nnt g la bercuti sne.. :)

April 9, 2012 at 6:27 PM

@blogtilldrop : thanks.. :) tu la..semua nya enjoy..klau boleh x nk balik.huu

April 9, 2012 at 6:28 PM

@FizaFizz: hehe..ok dear..nnt dh g boleh lah kgsi ngn kite plak.hehe :)

April 9, 2012 at 7:13 PM

macam best je. nak pergi lah!! hehe

April 10, 2012 at 11:29 AM

hehe..mmg besh dear..g la.. :)

April 11, 2012 at 2:24 PM

ai jakun
x biasa terjah lagik...
syoknyer mandi waktu panas2 tu
lepas kuar dari air sure sunburn teruk ngeeee

April 12, 2012 at 12:43 AM

tingin pegi melaka..:'\

April 12, 2012 at 3:10 PM

wah menarik kan. akk duk mlk pun x smpai lagi, err.. tunggu balik msia baru boleh pegi kot. hehe..

*eh akk pun ada homestay kat bukit katil, bila2 boleh cuba homestay akk pulak eh. hehe..

April 13, 2012 at 12:40 PM

@Lady ayu : huhu..btol2..mmg besh mandi tym panas2..tp kuar tu mcm kuar dr oven la..hitam je semua..huhu

April 13, 2012 at 12:40 PM

@Myra Azraff: xpe2..nnt myra g ye.. ajk family or kwn2.. :)

April 13, 2012 at 12:42 PM

@Asmara : owh..yeke? nnt akak boleh ajak haqem pergi mandi bila balik..sure dye suke.. :)

tu lah..ari2 ingatkan sy stay homestay akak dh..huhu ok..i'allah..next tym sy roger akak.. :)

April 16, 2012 at 12:03 PM

tak penah lagi ke sana. teringin pulak tengok. hehe.

oh ye, wawa ni pandai la bergaya. suka tengok

April 16, 2012 at 4:03 PM

will be there when i come back to malaysia! seriously, this is so exciting..

April 17, 2012 at 11:24 AM

@Nurdani : huhu..Wawa syor kan Nurdani g.. memang besh.. :)

huhu..mekaceh dear.. *mlu tersipu-sipu* ^_^

April 17, 2012 at 11:26 AM

@Rtp Farra Arisha : yup dear.. u should go there when u come back here! :)

April 20, 2012 at 12:05 PM

dah hampir 2tahun duduk melaka. tapi belum lg menjejaki kaki ke sini. hehehh

April 21, 2012 at 11:03 PM

eiii..sonok nyeee..tp msti panas kan..kene ready ng sunblock la nk main ms tengah hari terik..huhu

April 25, 2012 at 4:56 AM

great blog

May 1, 2012 at 10:16 AM

@kura: yeke kura? hhuhu..xpe2.. nnt ade mase..g la..ajak ur geng g skli..hehe :)

May 1, 2012 at 10:17 AM

@NIA SI DRUMSTICK : yg tu ofcoz dear.. mmg pns.. tp nak maen game kat sne punye psl..so..panas pun panas la..hehe

May 1, 2012 at 10:17 AM

@viva LA jenny : thanks dear! :D

June 1, 2012 at 11:24 AM

nak tanya ada tmpt berteduh ke kat sana, kot kalau ujan ke ape.

June 1, 2012 at 1:12 PM

@mamasita: klau ujan..sis boleh berteduh kat cafe.. cafe dye besar jugak.. ktorg ari2 pun lepak2 makan kat cafe tu..huhu

Post a Comment