HOME DASHBOARD ABOUT TRAVEL FOOD EXCHANGE

Feb 19, 2012

4th Day in Krabi...

Assalamualaikum..(^_^)

Now Wawa dah balik UTM kembali. Back to normal life with tough activities after ni. And sem ni kena struggle lebih sikit memandangkan tinggal 2 sem je lagi untuk abiz. Doakan untuk Wawa ye kawan-kawan. :)  Tapi apa-apa pun, sesibuk mana pun life kite jangan sesekali merungut ye. And now Wawa nak abizkan cerita Wawa di hari ke 4 and 5 di Krabi. Wawa compilekan sekali coz hari ke 5 aktiviti kitaorg hanya setengah hari. hehehe

Untuk hari ke 4 ni...kami lakukan aktiviti jelajah Phi-Phi Islands. Untuk yang ni kitaorg gune speed boat. Mostly yang tourist yang kitaorg berkenalan n dah g Phi-Phi Islands semua cakap BEST. Sampaikan kitaorg pun excited jugak nak g. Tak sabar-sabar. hehehe  Kali ni kitaorg guna khidmat Phi-Phi Tour. Layanan yang bagus. Ditambahkan dengan hari tersebut sangat elok. Kiranya Wawa recommend kat u olls sape yang nak g gune perkhidmatan Phi Phi Tour ni ok. :) Opss...lupe plak..harga yang kitaorg dapat untuk Phi-Phi Island with speed boat around 1,600 Baht. Kiranya murah coz ada agency laen sampai 1,800 Baht.

Our tourist guide from Phi Phi Tour.. :)
 Yang ni dah gerak dari jeti untuk ke Maya Bay. Our 1st destination that day. Tourist guide cakap dalam 1 jam untuk sampai ke Maya Bay. Cuaca hari tu memang sangat baik and nice.  :)


 Salah seorang tourist from France. Dye pun datang berdua macam Wawa and Farah. Tapi cian kat kawan dye tak dapat amek gambar coz kamera dye jatuh. Kesian pulak tengok. :(


Otw ke Maya Bay, tourist guide singgah kan kitaorg at Viking Cave. Viking Cave ni tempat orang collect the nests and also ancient wall painting. Tu yang dalam gambar macam banyak ceracak-ceracak tu..huhu 


Akhirnye kami sampai kat Maya Bay. Apa yang Wawa dapat katakan...sungguh cantik + bersih + sejuk + nyaman and semuanya lah. Maybe time kitorg sampai tu belum matahari atas kepala. So..xdelah panas sangat. Maya Bay boleh dikatakan tempat memang tourist akan singgah. And hari kitorg pergi tu memang penuh dengan boat from Phuket and also yang macam kitaorg. Kitaorg singgah di Maya Bay around 1 hour untuk mengelakkan sesak coz kalau lambat banyak boat sampai. 



Lo Sa Ma Bay ni jugak kat Maya Bay. Kitaorg jumpe Lo Sa Ma Bay ni coz pergi cari toilet. If ade sape-sape yang mencari toilet time kat Maya Bay ni..kena masuk dalam berjalan sikit. And rasa nya memang baik toilet buat kat dalam-dalam coz kurang pencemaran sikit. Sambil-sambil boleh tengok keadaan sekeliling yang  terjaga rapi. :)


2nd destination, we move to Phi Phi Island. Our main trip. Tengok..Wawa punye handphone boleh detect kat mana we olls berada. Hebat x? hehehe Otw nak ke Phi Phi Island, kitaorg berenti kat tengah2 laut untuk snorkeling. Coz kat kawasan situ banyak ikan and coral yang cantik. Wawa macam biasalah..bagi ikan makan je. Nak turun rasa tak confident. hehehe



Kat Phi Phi Island kami disediakan makanan tengahari. Memang termasuk dalam package. So..sape2 yang amek package ni dont worry coz makanan akan disediakan. Antara makanan yang dihidangkan. Boleh dikatakan semua makanan sedap + halal. Tapi tulah..tomyam dye tak berapa nak kaw. hehe



Dah abiz makan..kitaorg gerak ke beach. Air yang cetek + sejuk ngan pemandangan yang cantik..memang berbaloi. Tapi seingat Wawa..air dye macam ade minyak-minyak sikit. Maybe sebab banyak kapal singgah kot. Tapi masih lagi dikira dalam keadaan yang terjaga. Coz minyak nya sikit je. huhu Air pun juz paras peha camtu je. Tak tinggi mana. huhu


Luv this pic so much! Berangan ala-ala princess konon. Kanak-kanak riang. hehehe 
Pintu masuk Phi Phi Island. Boat yang berlabuh semua besar-besar. And tourist ramai sangat-sangat sampai sesak. Tapi nasib la dapat amek gambar tanpa orang ramai lalu lalang. Dah lah panas kan. Tebakau eden. hehe


Last destination kitaorg singgah adalah Bamboo Island. But before tu kitaorg singgah lagi untuk snorkeling kat Monkey Beach. Nama ni sempena banyak sangat monyet arund the cave. Kitaorg di berhentikan kat tengah2 Monkey Beach. Tak singgah beach betol-betol. huhu  Siapa-siapa yang datang jangan lupa bekalkan sekali roti ye untuk kasi ikan makan. Sure ikan datang berlomba-lomba. hehehe :P



Bamboo Island - Wawa recommend sapa yang tak snorkeling macam Wawa di sarankan untuk snorkeling kat sini. Coz coral n ikan yang ada memang cantek. Air yang jernih senang sangat untuk lihat ikan. Walaupun sekejap je dapat snorkeling..tapi besh. Bila dapat tengok ikan..terus excited n jerit-jerit beritahu kat Farah ada ikan. hehehe And jangan lupe juga untuk bawak tikar or pape saja untuk buat alas baring. Cam Wawa and Farah.. kitaorg guna kain batik. Malaysia x? hehehe ^_^


What a beautiful scenery.. :)

p/s: Kebesaran yang Maha Esa.. :)


13 comments

February 19, 2012 at 5:25 PM

jelly nye .huu
bila kita dapat pegi ni

February 19, 2012 at 6:50 PM

hehehe...i'allah..nnt bila ade kesempatan..awak g ek.. :)

February 21, 2012 at 3:55 PM

bestnya... org kata Krabi mmg cantik menarik... bila ntah hak ke sana....

February 22, 2012 at 1:50 AM

wahhhh...seronok nya bercuti...
serious ..gambar pun lawa2.....
mesti beribu riban gambar diambil

haha.
ehem...about giveaway from korea tu ...pilih random blog ke utk bagi souvenier tu ?

ramai sgtttt...takut pulak nak join..haha >_<

February 22, 2012 at 9:14 AM

@RoslanPutra: yup..memang betol pe yg org ckp tu..Krabi cantik..nak2 lgi pulau-pulau yg ade.. :)

February 22, 2012 at 9:17 AM

@wanabee: hehehe..mekaceh.. :) gambar ade lah ribu-ribu jugak..huhu

maybe sy akan buat cm2..huhu

February 22, 2012 at 9:42 AM

wahhhh jeleznya.... nak pergi sana jugak...... ;p

February 22, 2012 at 10:36 AM

@cinta untuk kita : hehe..sy recommendkan awak pergi..sure awak puas hati.. :)

February 22, 2012 at 12:19 PM

wah seronok nye p krabi..... salam perkenalan, foloow ur nice blog...follow i juga ye

February 23, 2012 at 8:53 AM

@ Cik FaRiZaM: hehe..seronok2! :)

Salam Perkenalan jugak dari saya.. ^_^

March 11, 2012 at 2:46 PM

wawa..salam perkenalan. seronok pergi Krabi. tak sabar rasanya nak ke sana 12-14 mac ini. Thanks 4 the info. harap kita boleh jadi kawan. singgahlah ke blog akak ya.

March 17, 2012 at 2:12 PM

salam perkenalan akak.. :) seronok..hehee owh..yeke? hopefully info yg diberikan dapat membantu.. :)

March 20, 2012 at 9:07 PM

Wawa....memang best Krabi kan...Kak Chah pun berpeluang ke Phi Phi islands. Kami dapat pakej 1200 batth jer dengan Baracudas...Sakan gilerrr akak bersnorkerling...selagi ada life jacket wawa jangan takut. tak akan tenggelam yang penting water confident...

Post a Comment