HOME DASHBOARD ABOUT TRAVEL FOOD EXCHANGE

Feb 13, 2012

3rd Day in Krabi..

Assalamualaikum..(^_^)

Now Wawa dah kat rumah. Pagi tadi sampai and terus amek bas dari KL ke Terengganu without rest. Memang penat and sepanjang dalam bas tido je kerjanye. hehehe And maybe agak sudah terlambat untuk siapkan cerita vacation Wawa di Krabi tapi takpelah malam ni or tak pun insyaallah dlm minggu ni akan Wawa gagahkan juga untuk selesaikan. Coz nanti akan disusuli dengan vacation Wawa di Korea. hehehe

Ok..untuk hari ke 3 di Krabi, kitaorg siap-siap around 8am untuk trip ke 4 Island. Trip ni kitaorg gune agent from Baracudas. Boleh dikatakan yang Baracudas ni agak famous and harga untuk trip ni reasonable and termasuk dalam bujet kitaorg. Kali ni ktorg amek trip by longtail boat. Cost untuk longtail boat ni 600 Baht. Krenye RM60 duet kite. huhu  Trip 4 Island ni kitaorg g Poda Island, Snorkelling at Chicken Island, Tup Island and Phranang Beach.

now at Ao Nang Beach depan Baracudas, tunggu group yg laen. 
sebilangan tourist yg join 4 Island that day.. 
ok..nak gerak dh.. Jom stat mabuk laut. hehe

1. PODA ISLAND


Perjalanan ke Poda Island amek masa dalam  45 minit tak silap Wawa. Tak rasa lama pun coz sekeliling penuh dengan cliff cantek-cantek. Sampaikan ade 1 uncle from China kalau tak silap, tak berhenti amek gambar. Menunjukkan betapa canteknye pemandangan sampai dye take a lot of pic along the journey. :)



Pemandangan latar belakang kan cliff at PODA ISLAND. Sampai-sampai je memang menakjubkan. Dengan pasirnye yang lembut + air dye yang jernih and sejuk. Memang lawa. And a lot of tourist yang berjemur. Time kitaorg sampai, kitaorg je yang pakai tutup dari atas smpai bawah. Tourist yang laen semua terdedah. And then sampai 1 lagi bot, at that time dah ade orang Malaysia. hehe  Tengah-tengah kitaorg berjemur, datang 1 boat. Apa yang menarik, boat tu adalah boat jual makanan. Siap ada kotak jugal ice cream lagi. And ropenye memang macam tu. Setiap hari dorang akan datang untuk menjual di mana-mana island yang penuh dengan tourist.


























2. SNORKELLING at CHICKEN ISLAND

Otw ke Tup Island, kitaorg singgah berhenti kat Chicken Island untuk snorkelling. And kat sini, Chicken Island memang famous because of bentuk cliff yang macam chicken or turkey. 1st time Wawa tengok pun rasa macam .. waaaaaaa...tak dapat di zahirkan dengan kata-kata..huhu Kat sini, berenti untuk snorkelling juz 30 minit. Wawa juz turun sekejap je. Takut pun pasal + tak confident. Batu karang kat sini tajam sikit. Kena berhatit-hati.  Lagipun nampak macam agak dalam tapi tak lah dalam sangat kot. huhu And kat sini jugak banyak ikan. So..roti jangan dilupakan. huhu



3. TUP ISLAND 

Then, we move to Tup Island. Time ni ktorg di bekalkan lunch. Makanan not bad la. Maybe sebab lapar kan..so..makan jelah apa yang ade. And memang lunch ni termasuk dalam package. Nanti bila naek boat akan di hidangkan dengan tembikai and nenas. Tengah-tengah lapa makan..memang besh. heheh :) Kat Tup Island ni, kita boleh seberang je laut ke Chicken Island. Cetek je. Kalau Wawa kat paras lutut nak ke pinggang camtu lah. Tapi tulah...jalan tengah-tengah panas kan..nak-nak lagi pulau...terbakau eden. hehehe

wat a beautiful beach. :)
juz seberang jalan untuk ke sebelah sana.. :)


4. PHRANANG CAVE

Last trip for 4 Island - Phranang Cave. Tempat yang memang famous dikalangan tourist n local. And kat sini jugak ada boat-boat yang menjual makanan macam kat Poda Island. Sebab tumpuan tourist kan. Kat sini ade cave besar. Wawa ta masuk pun juz amek gambar dari luar. huhu Kat sini siapa-siapa yang minat dengan rock climbing boleh cuba. Coz dorang ade sediakan aktiviti tu. 




p/s: akhir2 dh mls nk tulis caption. hehe 

9 comments

February 13, 2012 at 1:30 AM

seronaknya.

February 13, 2012 at 2:44 AM

Woww da smpi krabi da. sgt sgt jeles coz ni mmg impian sy dan kengkawn y maseh d msia ni. hehe...sgt best klu awk dpt share sal tourism y awk mek n budget ek. tq ^^ btw, d photos r real nice!

February 13, 2012 at 12:58 PM

@syazwan : yup..seronok..g la jgk..hehe

February 13, 2012 at 12:59 PM

@Sizzling Suzai : I'allah dear..sy akan update bujet yang ktorg amek nnt..coz ktorg juz backpacker..so bujet xdela mhl sgt..hehe

February 22, 2012 at 2:08 PM

gambo2 yang superb...
xpecially time farah nak seberang tuh...wow teruja tegok..

jgn lupe update bujet pergi sana yer :)

March 6, 2012 at 11:55 AM

WAWA...kalau pi tour kat 4 Island luch dah termasuk ya? pack ke and adakah ia halal....

March 17, 2012 at 2:14 PM

yup..dah termasuk coz lunch ni include dlm package.. a'a.. dye ni dye pack.. halal.. coz yg disedikan nasi + ayam + sayur..huhu untuk 4 island ni akak gune agent mn?

March 20, 2012 at 8:53 PM

wawa...memang bestkan kat Krabi...hari tu pergi rasa tak puas. Akan repeat lagi ke sana. Trip ke Phi-phi Islands was so wonderful...rasa tak nak balik...

Post a Comment