HOME DASHBOARD ABOUT TRAVEL FOOD EXCHANGE

Jan 27, 2012

2nd Day in Krabi..

Assalamualaikum..(^_^)

Akhirnya harini Wawa ada mood untuk update blog. Biasalah kalau kat rumah ni mood malas nak lakukan pape tu lebih besar. hehehe Ok lah..berbalik kepada cerita harini..Wawa nak kongsi pe yang kitaorg buat di Krabi untuk hari yang ke 2. Last entry Wawa ada beritahu yang kitaorg terpaksa batalkan aktiviti yang sedia ada dengan aktiviti laen.

Hal ini jadi sebab agent yang ditentukan oleh AirasiaGo.com tak dapat kitaorg punye booking. Kul 8 lagi kitaorg dah tunggu kat bawah. Excited punye pasal kan.. huhu Dah nak dekat kul9 tapi agent tu tak datang-datang jugak. Nasib lah kitaorg punye owner hotel tu baek. Dye pun call la untuk ktorg. Ropenye dorang tak terima booking. And nasib baek jugak lah Farah ade print kan untuk rujukan. So..kirenye ktorang ada buktilah. Tak boleh la agent tu nak tipu coz ktorg dah bayar. And finally nye kitaorg buat aktiviti tu hari yang ke-4 kat sana. huhu

So..untuk peringatan kat semua termasuk lah Wawa sekali..g mana-mana make sure print apa yang kte dah booking tu. In case lah jadi macam Wawa ni kan. And pastu contact agent tu untuk pengesahan. Takut dorang terlepas pandang. huhu

ciap-ciap untuk 4 Island..tapi x jadi.. :( So..prepare untuk Elephant Riding.. hehehe
So..2nd day ni Wawa nak bawak u olls semua jalan-jalan naek gajah and pusing-pusing Ao Nang sambil beli souvenir untuk kawan-kawan and family. hehehe Lepas dapat tau yang kitaorg tak jadi untuk 4 Island, kitaorg cari alternatif laen dengan men'replace' kitaorg punye aktiviti untuk hari tu dengan Elephant Riding. Mostly yang datang sini akan buat aktiviti ni. Cost untuk Elephant Riding ni 800 Baht seorang. Krenye ok la coz yang ni hanya half day. Untuk yang 1 hari pun ada tapi mahal la sikit.. dalam 1,700 Baht sorang. Untuk package yang Wawa ambil ni include sekali dengan 1 hour elephant trekking, mandi manda kat air terjun, and jalan-jalan kat kawasan sekeliling.


package yang digunakan oleh Elephant Riding.. :)



After dalam 1 hour camtu..kitaorg pun balik hotel. Wawa and Farah tak join pun mandi-manda kat waterfall coz ada perkara yang berlaku time tu. Tak cerita. Secret! hehehe :P Lagipun, kitaorg nak ke Ao Nang. Untuk mengelakkan terjadinye kelambatan untuk berpoya-poya di Ao Nang sambil tengok orang putes.. Kitaorg pun terus je balik hotel kat Krabi Town. huhu 


Perjalanan ke Ao Nang beach mengambil masa dalam 45 minit. Dengan jalan yang bersimpang siur memang mencabar. Nak-nak lagi pemandu bus ni memang ahli Formula 1 zaman dulu-dulu. So..bawaknye agak laju giler la. Tapi pape pun besh coz angin masuk sepoi-sepoi bahasa gitu. And sambil-sambil tu boleh tengok keadaan sekeliling yang penuh dengan cliff, pokok-pokok, perkampungan and last sekali laut yang memang cantek sangat2. Untuk ke hotel ke-2 kitaorg di Ao Nang, VIP Hotel, berhadapan dengan post office Ao Nang..kirenye agak jauh coz pemandu bus ni letak kitaorg 1 km dari hotel. Bayangkan lah kitaorg dah berjalan setengah kilo..pastu baru naik tut. Dengan panas + penat + dahaga..semua ada. Sabor jelah. T____T Harga hotel ni semalam 1000 baht. Dekat dengan Ao Nang Town. Juz naek tut-tut..dalam 10 minit dah boleh sampai. :)




Dah letak-letak barang..dalam kul4 waktu sana..kitaorg keluar balik ke Ao Nang Town untuk cari souvenir untuk family, kawan-kawan. Boleh dikatakan sepanjang jalan di Ao Nang tu penuh dengan kedai souvenir, travel information and hotel. Macam yang Wawa cakap before ni..klau datang tanpa booking hotel dulu pun xpe. Coz banyak hotel yang ada. Pilih je nak yg mahal or murah. huhu And time Wawa pergi hari tu, setiap travel information ada wat promotion giler-giler punye murah. Ada yang wat promotion, 1 hari package 400 baht yakni RM40. Klau kitaorg tau..tak yah book awal-awal. huhu 




Dah puas round Ao Nang and masuk semua kedai yang ada..kitaorg pun stat lah ber'dating' kat tepi laut tengok sunset. Memang besh. And kalau dengan husband memang very-very romantic. huhu Hinggalah sunset dah terbenam, kitaorg jln2 sikit lagi and baru gerak balik bilik. Tu pun baru kul9 waktu sana. Balik-balik je terus tengok barang yang dibeli and start buat pembahagian. Memang berbaloi dengan harga yang kitaorg dpt coz memang murah sangat-sangat and memang puas hati la. Next entry our experience 1st time ke pulau yang cantek-cantek. :)




So..berakhir perjalanan kami di Ao Nang untuk hari ke-2. Pagi esoknye kitaorg ada 4 Island tour : Poda & Tup Island, Phranang Beach and Chicken Island. :)

7 comments

February 1, 2012 at 1:35 AM

wahh.. bestnye

February 1, 2012 at 12:43 PM

memang besh..nnt hatin pergi la sne jugak ye.. :)

February 1, 2012 at 11:20 PM

owh spect hitam kesayanganku... huahuahua... belikan satu kat sana.. bole? hehe~

February 2, 2012 at 8:07 PM

hehehe..jgn di kenang lagi.. :P boleh..i'allah..klau ade yg 2 3 Ringgit..org beli kan..kihkih :)

February 22, 2012 at 2:02 PM

suka nya tegk picca sunset tuh ...
santek bangat :)

March 1, 2012 at 9:54 PM

@QasehnyaRania : huhu..tulah..time sy tengok depan2 lagi cantik.. :)

March 5, 2012 at 7:52 PM

salam Wawa...bestnya tak sabar rasanya nak ke sana next week. Thanks for the info akan K.Chah jadikan panduan. senang-senang singgahlah ke blog akak ya...

Post a Comment