HOME DASHBOARD ABOUT TRAVEL FOOD EXCHANGE

Jan 26, 2012

1st Day in Krabi Island..

Assalamualaikum.. (^_^)

Dah lama rupenye Wawa tak update blog. Blog dah bersepah dah. Rasa macam tak besh plak blog sendiri kali ni. Maybe sebab dah lama x update and maybe sebab design blog yang masih lagi sama. 2012 my blog need to transform. hehe Ok la..after exam hari tu..Wawa telah ber'honeymoon' ke Krabi, Thailand wif my partner. Actually, plan ni dah lama kami rancang since we're undergrad lagi. And tiket flight ni pun beli time promotion bulan 5 last year. So..bayangkan lah last week baru kami ke sana. So..juz nak share my experience being a backpacker..only two of us. Memang adventure + interesting + besh sangat2.. :)

Flight dari KL ke Krabi jam 1.30pm waktu Malaysia. Kitorg awal-awal lagi memang dah gerak ke LCCT. Bukan apa..takut terlewat. Coz ktorg ke LCCT naek Skybus je dari KL Sentral..RM9. Ok la tu..huhu Tapi nasib la Farah dah check in on9 awal-awal before datang KL..so..takde lah rasa kelam kabut sangat. hehe  Dengan salah tempat menunggu nye..dengan ktorg xde tempat tdo malam tu..akhirnye ktorg selamat jugak sampai Krabi International Airport jam 1.30pm waktu Thailand. Untuk pengetahuan semua..kat sana jam lambat 1 jam. So..memang terasa lah semua perkara yang dibuat tu even dah lama...tapi baru jam berapa. huhu

pass masuk thailand..

Krabi International Airport. Security punye lah ketat. hurmmm

Untuk sampai di Krabi Town juz 20 minutes from airport. Ktorg hari tu dah siap2 amek perkhidmatan amek tym datang n pulang dari Airasia.com. So..mcm senang cket la. Tapi dont wory bg sape yg tak ambil service pick up ni coz kat airport ada semua-semua tu. Dari transport sampai la hotel. Memang memudahkan + menyenangkan. And murah-murah.. :)

hotel reservation untuk tourist yang takde penginapan..

hotel reservation too..

Ktorg amek tempat penginapan kat area Krabi Town. Theparat Lodge. Hotel ni dekat je ngan Night market, temple, Vogue Supermarket, sungai krabi (untuk aktiviti Mangrove Tour). Boleh di katakan tempat ni strategic jugak lah. Mostly yang datang ke Krabi akan duduk di Ao Nang coz dekat dengan pantai. And sure-sure dorang tak kan ke Krabi Town coz jauh dalam 45 minit camtu. And nak ke Krabi Town kena naek bus (macam tut-tut) only 50baht. Untuk memastikan ktorg dapat rasa semua suasana..kitorg amek hotel di Krabi Town n Ao Nang sekali. Senang. hehe Kat Krabi ni banyak je hotel or guesthouse if korang datang as backpacker. And ada yang 1 malam  only 400 - 1000 baht. Murah sangat. Wawa punye hotel juz 700 Baht 1 malam. Murah kn? hehehe

our hotel. Layanan yang cukup ohsem! huhu

cukup selesa untuk kami yg backpacker.. :)

After ktorg check in..letak-letak barang, ktorg pun stat la kuar jalan-jalan tengok suasana Krabi Town. Misi pertama adalah cari tempat makan.. Night Market. Jalan dalam 10 minit je dah sampai. Sepanjang jalan ktorg dapat lihat yang traffic light dorg semua ada monyet. Krenye macam tugu dorang la. And 1 lagi mostly org kat sana bila naek motosikal..tak pakai helmet. Padahal kawasan situ boleh dikatakan jalan besar. Kalau kat Malaysia tak pakai helmet..memang dah kena saman tu.. huhu 

Krabi Town..
temple yang banyak anjing. So..tengok dari luar jelah.
our dinner untuk malam tu... Pudthai.. :)
Pancake.. yang ni flavour dye coklat.  yummy! :D
So..makanan mengakhiri perjalanan kitaorg untuk hari pertama. Coz after makan..terus tido. Penat punye pasal. Lagipun pagi esoknye nak kena bangun awal untuk Phi Phi Island Tour. Tapi tibe-tibe ada prob. So..see u untuk next entry kenapa kitaorg tiba-tiba tak jadi untuk Phi Phi Island Tour. :(

11 comments

January 26, 2012 at 12:17 PM

Walawehh wawa.. seronokkkk ohh dpt pi melancong! ;))

January 26, 2012 at 12:25 PM

hehehe..kebetulan ade rezeki lebih..gpun tiket ni semua tahun lepas lg beli..may pun boleh g melancong pe...hehe :)

February 13, 2012 at 2:51 AM

wahhh mmg sgt mnjelaskn! ok2 sorry 4 d previous comment, i guess u've describe d price n everything in detailed. huhu..tq so much 4 sharing n cant wait for d next sequence. hehe ^^

February 13, 2012 at 1:03 PM

@Sizzling Suzai: hehehe..it's ok dear..i hope details yg dh ade akan dpt bantu u nnt if u go there.. :)

February 22, 2012 at 2:00 PM

details yg boleh dirujuk jika berkunjung ke sana...thanks sebb sudi kongsi..;)

March 1, 2012 at 9:53 PM

@QasehnyaRania: thanks a lot Rania.. harap2 info yg diberikan dapat membantu.. :)

March 4, 2012 at 8:52 PM

Bestnya dapat gi Krabi!

March 17, 2012 at 2:22 PM

@aisha : huhu..nnt aisha g la sne jgk ye.. :)

June 14, 2012 at 12:43 PM

Woww!!! nice trip. If you can’t decide for your next trip…Phuket is the best choice for you!!

And if you are looking for hotel in phuket for your holiday. Surin Beach Hotel will be the best choice for you too.

June 15, 2012 at 3:33 PM

@Sbipk : thanks for the comment! :)maybe next tym i will go there coz when everyone talk about Phuket, i'm really jealous! hehe
and thanks for the info about Surin Beach Hotel..:)

March 19, 2013 at 8:59 AM

salam kenal :) singgah google cari krabi tadi. hehe..weee.. xsabar nk pergi next week!

Post a Comment