HOME DASHBOARD ABOUT TRAVEL FOOD EXCHANGE

Dec 19, 2011

Langkawi 2011 (Part 1)

Assalamualaikum.. (^_^)


*entry bergambar + panjang*

Cerita basi 2 minggu lepas klau tak silap..tapi sekarang baru Wawa dapat update b'coz of the asement siapkan last minit + kelas yang tak banyak tapi rasa pack. huhu Ok lah..tak nak bebel panjang-panjang. 2 minggu lepas iaitu 5-10 hari bulan, my class, postgrade buat lawatan ke langkawi. Actually takdelah lawatan sangat. Maybe more to relax and shopping  kot. huhu Wawa di Langkawi 3hari 2malam. Before tu kitaorg singgah di INSTUN, Perak terlebih dahulu and stay sana sampai kul12 malam. Cun-cun 12 tengahmalam tu gerak ke Kuala Perlis. Memang sepanjang perjalanan tu tido jelah. Tau-tau dah sampai kat Kuala Perlis. So...Wawa nak kongsi tempat yang Wawa g kat Langkawi hari tu. 

1. INSTUN, Perak
1st place kitaorg singgah INSTUN, Perak. Kali ke-2..Wawa sampai INSTUN. Time datang dlu time undergrad. Rasa laen sangat. huhu Di INSTUN kali nie, kitaorg ade buat aktiviti dengan pihak sana. Tapi sekejap je dalam 3 jam macam tu je. Perbincangan bertopik kan pasal tanah memandangkan kitaorg student tanah. huhu Habis discussion terus ke kedai makanan and lepak dalam bilik sampai lah kul12. And kul12 baru   gerak ke Kuala Perlis. 

Before gerak ke INSTUN around 8am..
Dalam bilik mesyuarat INSTUN. siap ada nasi ayam lagi. hehe
with  staff INSTUN. Dorang abiz formal. kitaorg UNFORMAL.. T_T
2. Jeti Kuala Perlis 
Perjalanan untuk ke Kuala Perlis ambil masa dalam 5-6 jam dari Behrang. Kitaorg betol-betol sampai di Jeti Kuala Perlis around 6.30am. Time tu dah subuh. And memang ramai sangat-sangat orang sampaikan sesak tak terkata. Dengan bilik airnye penuh untuk mandi. Nasib lah before gerak tu dah siap-siap mandi. huhu Yang paling ramai Wawa jumpe adalah group2 navy. Mostly dorang naek feri kul7. Maybe b'coz of the LIMA. And paling teruja bila tengok dorang ni masing-masing hencem je beruniform. huhu Wawa punye feri kul8. So..ade masa lah untuk bersiap before naek feri. :)

group-group navy untuk LIMA..
tunggu feri dengan penuh kesabaran..huhu
our ticket..ktorg naek feri LADA 1...
sebelum naek feri. yang belakang tu feri ktorg naek..huhu
dalam feri da..huhu jumpe di Langkawi! hehe
3. Pulau Langkawi & Gamat Nusantara

dah sampai dah.. :)
Langkawi Permata Kedah..
TADADAAA!! Lebih kurang dalam 1jam lebih perjalanan, ktorg dah sampai di daratan Pulau Langkawi. Memang teruja coz dah lama tak sampai sini since last Wawa datang time sekolah rendah kot. Ke sekolah menengah ek..lupe dahh..huhu Sampai je kitaorg terus mencari agent kitaorg iaitu En.Fadzly from Travel Mahsuri. Memang terbaik coz kitaorg sampai En.Fadzly ni dah tunggu lama rupenye. huhu Kita tak masuk hotel lagi coz sampai agak awal. So..agent pun bawak lah  ke Underwater World Langkawi. Tapi before sampai sana, kitaorg singgah di Gamat Nusantara. En.fadzly tunjuk tempat masak minyak gamat. Masing-masing teruja je. *tak nak ngaju teruja jugak* huhu Wawa tak beli banyak sangat pun. Juz beli minyak gamat since my mum kirim and belikan untuk mama En.Ucuk sekali. huhu 

tmpt memasak minyak gamat..
my lectrr tunjuk kekebalan dye..hehe
pembeli-pembeli minyak gamat..
antara yang dijual kat Gamat Nusantara..
Wawa pun beli..tapi 2 jelah. murah.. huhu
4. Underwater World Langkawi

Selesai membeli-beli minyak gamat di Gamat Nusantara, kitaorg gerak ke Underwater World Langkawi. Underwater world ni termasuk dalam package yang kitaorg mintak. Coz lecturer cakap kalau tak g sini macam rugi. Maybe nak tunjuk kat anak-anak dorang sekali kot. Tapi ok lah tu coz before ni Wawa tak pergi sana lagi kan..so..kirenya 1 opportunity la untuk Wawa. huhu Kat sini banyak ikan and apa yang paling cantek adalah coral yang warna warni + ikan-ikan yang ada. Memang besh and penguin pun ada. huhu And Underwater world ni jugak sebelah je dengan The Zon Bebas Cukai tu. SO..senang lah kalau nak shopping. huhu

unknown fish..hehe
penguin kat belakang..comey giler..huhu
sebilangan ikan + binatang yang ada..
coral yg cukup cantek.. :)
5.  Beras Terbakar

Setiap kali ke Langkawi..mostly agent akan bawak tourist ke tempat Beras Terbakar ni. Btol x? Coz dulu time sekolah pun Wawa datang sini jugak. And mak balik cite pun mesti akan bawak kat Beras Terbakatr ni. Erm..maybe dorang nak kita kenal sejarah + kalau orang tanya sekurang-kurangnya kita tahu asal usul sejarah dye macam mana. Ye dop? huhu Kat kawasan Beras Terbakar ni pun ada tempat untuk shopping. Coz kiri kanan ada jual baju, kaen batik, souvenir, makanan + macam-macam lah. Agent bg masa kat kitorg kat sini dalam 1 jam. Tapi tak sampai dalam setengah jam kot kitaorg da naek bas. Bukan pe..time tu panas giler + kitaorg sangat-sangat lah lapa. Coz kalau nak makan kena balik hotel. Pastu baru boleh makan. :( 

xde motif letak gambar uzair. Tapi nak gtau yg rumah ni dr dlu smpai skrg elok je ada. huhu
kawasan beras yang terbakar 
apa yang ada kat Beras Terbakar.. :)
6. Pekan Kuah

Selepas ke Beras Terbakar, kitaorg terus gerak ke hotel untuk check in. Kali nie ktorg stay at Hotel Budget Inn. Nasiblah ade hotel untuk stay coz mostly yang kitaorg col untuk booking semuanya dah fully booked. Ni semua gara-gara LIMA. Sabor jelah! huhu Siap-siap makan + solat..around kul530 bas datang amek balik untuk hantar kitaorg ke Pekan Kuah. Shopping time. Tapi Wawa kurang excited. Lecturer Wawa memang excited sangat. Yela..tempat tu kan syurga shopping untuk pinggan mangkuk semua. Dah lah murah. Memang sakan lah dorang borong. huhu And kat situ jugak ade Uptown. Memang ramai giler. Stat dari Kul 7 until 2 pagi. Apa yang besh, bihun makcik uptown besh. Nyummmy!! :D

Uptown belah Bay View Hotel..
Licin...huhu
Hari pertama kitaorg habis selepas tamatnye perjalanan di Idaman Suri. Tempat shopping yang penuh dengan pinggan mangkuk murah + cantek. Wawa yang tak excited ni pun jadi excited masuk kat situ. And memang kawan-kawan borong habis-habis lah kat Idaman Suri ni. huhu  Pergi dengan agent. Balik sendiri. Tapi tak susah coz kat situ ade banyak van taxi. Cas hanya RM2/head. Ok la kot. huhu  So..nak balik da..tunggu kitaorg naek cable car + island hoping ye. :)


balik nak tdo..muka dah tak larat. huhu

Bye..bye!! (^_^)

5 comments

December 21, 2011 at 9:42 AM

lama x terjah langkawi
if gi sana rasa damai jer
rega ticket boat dah naik harga ker???

December 21, 2011 at 11:46 AM

wahh seronoknya g langkawi! :)

ada penguin lagi x kat underwaterworld?

December 21, 2011 at 4:33 PM

@lady ayu : a'a sis..rasa damai je..coz da lme x g cne kn.. yup..da naek da..skrg da mhl..huhu

December 21, 2011 at 4:33 PM

@juliet ira : huhu..seronok2.. :) still ade lg..makin banyak x silap..huhu

February 22, 2012 at 1:52 PM

wow...dah habis baca...hehehe..
entry yg panjang dan byk picca best2 ;)

Post a Comment