HOME DASHBOARD ABOUT TRAVEL FOOD EXCHANGE

Aug 25, 2011

Resipi - Kuih Puteri Mandi Susu


Assalamualaikum.. (^_^)

Puteri Mandi Susu..
Harini u olls berbuke makan pe? Berbuke kat rumah ke kat luar? Actually harinie Wawa plan nak berbuke pose kat luar tapi tiba-tiba lak tak jadi. So...kat umah jelah kami berbuke. huhu Oklah, harinie Wawa nak kongsi resipi kueh yang mak Wawa buat semalam. Kueh Puteri Mandi Susu. Nama pun dah cantek kn? And ofcoz lah rupa and rasa nya pun cantek.. hehehe Jom kita tengok apa bahan-bahannya and cara nak buat. 

Bahan-bahan :

5 cawan tepung beras pulut
3 sudu gandum
4 cawan santan yang sederhana. (tidak terlalu pekat)
3 sudu besar susu pekat manis
Sedikit pewarna kuning dan merah (ikut citarasa masing-masing)
Sedikit gula melaka / manisan
Secubit garam
Air

Cara-cara : 

1. Masak santan , susu dan manisan sehingga mendidih. Biarkan seketika di atas dapur untuk menjadikannya kuah susu. 

2. Beras pulut, gandum, garam digaul rata dengan air sehingga menjadi satu adunan. Adunan tersebut di uli sehingga sebati dan ianya tidak  melekat di tangan dan juga tidak terlalu keras. Pastikan adunan tersebut boleh digentel bulat-bulat kecil. 

3. Masak air sehingga mendidih. Kemudian, masukkan doh yang telah dibentuk bulat-bulat kecil dan ditengahnya di picit sedikit sehingga menjadi seperti sel darah (iaitu bentuk puteri mandi).

4. Adunan yang timbul (telah masak) diangkat menggunakan tapis dan biarkan seketika.  

5. Ulangi langkah 4 sehingga doh yang ada habis. 

6. Kemudian, masukkan ke dalam kuah susu dan sedia untuk dihidang. :)


Sekian sahaja resipi dari Wawa. Jika ada salah minta diampun. Biasalah bila terjemahkan dalam bentuk tulisan ni tak berapa pandai nak karang. hehehe Selamat mencuba! :)


p/s: Kalau ade terkuar bhse Trganu, minta maap la ye..hehehe 
  

12 comments

August 26, 2011 at 12:26 AM

sodap oh! <3.<3

August 26, 2011 at 1:29 AM

wow wiii yum yum nyaa nanti nk cuba buat lah...terrornya wawa

August 26, 2011 at 5:15 PM

@Aida Azryn : memang sodap!! :D

August 26, 2011 at 5:16 PM

@Hanis MY : huhu..xde terror mn pun sis.. cuba2 jgn x cuba.. :)

August 29, 2011 at 1:44 AM

nampak mcm sedap. tp sy lekaki ml masak. heheh

August 29, 2011 at 2:11 AM

@kura : memang sedap pun..huhu laki2 la yg kena rajin.. :)

August 29, 2011 at 3:40 AM

aa xpenah makan ni..huhuu

btw,selamat hari raya :)
berhati2 di jalan raya..

August 31, 2011 at 11:40 AM

ptt try.. :) terima kasih..selamat hari raya jugak.. :)

June 8, 2012 at 9:05 AM

Memg kne ltak tpung gndum ke....biasenye klu sye buat xprnh pon gne tpung gndum..sorry skdr nk berkngsi

June 8, 2012 at 9:06 AM

Mmg kne truk tpung gandum ke....

June 8, 2012 at 9:07 AM

Memg kne ltak tpung gndum ke....biasenye klu sye buat xprnh pon gne tpung gndum..sorry skdr nk berkngsi

June 12, 2012 at 3:22 PM

@iena(kemiey): it's ok.. actually..tepung tu mak Wawa yg cakap. Myb depends kat individu kot gune tak..gpun tepung tu juz dalam 3 sudu je..huhu

Post a Comment