HOME DASHBOARD ABOUT TRAVEL FOOD EXCHANGE

Jun 7, 2011

Resepi Kek Coklat

Assalamualaikum..(^_^)


Harinie Wawa tibe-tibe rasa nak share resipi lah plak. Tibe-tibe kan? Before ni tak pernah pun. Memang-memang tak pernah. huhu Actually..nanti malam sikit Wawa nak wat kek coklat. Tapi kena tunggu adeq dlu lah. Baru besh cikit nak wat. So..dari tak buat apa-apa, Wawa nak share lah resipi kek coklat ni even orang laen punye lagi sedap + marvelous dari Wawa punye kek coklat. hehehe

So..jom kite stat. Chef Wawa dah tak sabar ni..hehehe  Kita mula dengan bahan-bahannya dulu. Kemudian cara-caranye..hehehe *macam orang laen tak tau masak je*


BAHAN A

1 1/2 cwn tepung gandum
1/2 cwn serbuk coklat                   
1/2 camca kecil soda bikarbonat              
1/2 camca kecil baking powder   


BAHAN B

1 cwn gula pasir – dikisar

1/2 cwn susu pekat
2 biji telur


1 cwn minyak masak
1 cwn air panas mendidih          
Sedikit esen vanila



BAHAN TOPING:

Coklat masakan - biasanya gune jenama Vanhouten
½ susu pekat manis


Cara-caranya:
  1.  Bahan A diayak.
  2. Kemudian, kacau Bahan B untuk gula, susu pekat dan telur.
  3. Setelah itu, masukkan Bahan A ke dalam Bahan B.
  4. Kacau kedua-dua bahan sehingga sebati. Masukkan minyak dan air panas. Kacau sehingga betul-betul sebati. Kemudian barulah masukkan esen vanila. 
  5. Sediakan kukusan air dan kukus selama 45 minit.
  6. Selesai kukus, letakkan toping ke atas kek tadi. 


kek lebih kurang mcm ni..from google. nanti Wawa dah buat..Wawa ganti gambar ni..huhu





SELAMAT MENCUBA!!! (^_^)



Terima kasih kerana sudi singgah dan membaca entry di blog Wawa.. (^_^)
Kalau suka boleh like yo! (^_^)

4 comments

June 8, 2011 at 11:30 AM

yummy2!!! pos satu kat sini.. hehe~

June 8, 2011 at 3:02 PM

hehhee...boleh2..nnt org pos kn ek.. :)

June 8, 2011 at 8:58 PM

haha~ sy tunggu ni...

June 9, 2011 at 7:17 PM

nnt smpai ye..tggu...hehhee :D

Post a Comment