HOME DASHBOARD ABOUT TRAVEL FOOD EXCHANGE

May 31, 2011

Part 2 - Sarawak Trip

Assalamualaikum..(^_^)

Boring kan kalau takde apa-apa nak buat? Memang memboringkan.huhu Oleh kerana Wawa takde pape nak buat harini..makanye update blog lah. Walaupun cite dah basi, tapi Wawa tetap nak cite gak.huhu Entry yang lepas..KAT SINI..Wawa dah update untuk hari 1st, 2nd n 3rd Wawa kat Sarawak. So..part 2 ni sambungan untuk hari-hari yang seterusnya. 

Pagi-pagi lagi kitaorg da gerak g UNIMAS. Masuk and tengok macam mana ropenye UNIMAS ni. Kirenye kitaorg bertuah dapat masuk and kenal. Memang besar. Yang beshnye tasik dye besar and siap ada tempat nak tengok performance. Memang canggih. UTM takde pun mcm tu. Jelez ok! hehehe And yang paling besh..UNIMAS ni ada tempat maen boling sendiri. See..tempat boling sendiri. Memang save duet student betol la. Tapi malang nye kami bukan student UNIMAS. So, tak dapat lah maen. huhu Kitaorg juz dapat bergambar kat jambatan dye yang ala-ala jambatan Pulau Pinang gitu. Memang canggih. huhu 

at jambatan UNIMAS ala-ala jmbtn Pulau Pinang..

famous tangki air tu..

pintu utama UNIMAS..(^_^)


Petang tu kitaorg dah buat kek lapis kat rumah Abby. Kirenye dah tau lah macam mana buat kek lapis ni. Tapi ambil masa yang lama lah sikit. Menurut pakar-pakar kek lapis, untuk bakar je dah amek masa 3 jam. Tu belum kukus lagi. Kalau kukus lagi lah lama. 6 jam. Memang penat and memerlukan kesabaran yang tinggi lah sikit. huhu Malam nye kitaorg g beli kek lapis kat Dayang Salhah. Memang rambang mata nak pilih yang mana and macam-macam jenis ada. Kirenye ni memang tempat wajib kalau datang Sarawak. Kek lapis. hehe :D

macam-macam nama ade..Madu3 pun ada tau..

sebahagian kek lapis yang ada kat Dayang Salhah..

Wawa punye..sikit je..huhu

depan kedai Dayang Salhah..

*******************************************************************************************************************

Next day kitaorg g Kampung Budaya. Agak jauh perjalanan. Maybe dalam 1jam lebih kot. huhu Kampung Budaya ni dekat jugak dengan Gunung Santubong + Damai Beach Resort. Otw nak g sana pemandangan memang cantek. Rasa macam balik kampung sendiri lak. And ada pantai yang cantek. Tapi kitaorg tak singgah lah coz tym tu dah lambat. Show kat Kampung Budaya start kul11.30. Nanti berenti kang tak sempat  lah. Nak masuk Kampung Budaya ni kena bayar. So..untuk save bujet, mana-mana student yang ada student card please bawak coz nnti ada diskaun. Juz bayar RM15. Kalau tak nanti kena bayar RM60. Banyak tuuuu..hehe

Kat Kampung Budaya ni ada lebih kurang 6 or 9 buah rumah yang terdapat di Sarawak. Wawa ingat-ingat lupa lah. Memang teruja. Alhamdulillah..kitaorg pergi semua rumah yang ada. And setiap rumah akan disambung oleh penghuni di dalam rumah tersebut. Sebagai contoh  kitaorg ke rumah Orang Melayu. Time masuk-masuk je terus dengar orang menyanyi sambil bergendang. Maunye tak kecut perut. Ropenye makcik-makcik yang terlatih and suara merdu yang menyanyi and katanye memang adat orang sana macam tu. huhu At the same time dorang juga ada menjual souvenir untuk tourist. :)

Rumah orang melayu..cantek kan? 

backgorund : rumah orang melanau kot.. lupe..hehehe

performance time..

maen kayu lompat-lompat..huhu (lupe tarian apa)

orang Iban..i loike that guy..hehehe :P

ni wajib naek ok..huhu 

********************************************************************************************************************

Keesokkannya..hari nak balik kitaorg ke Pasar Sarikin. Sarikin ni actually tempat jual-jual barang. Memang rambang mata. And mostly penjualnya adalah orang indonesia coz Sarikin ni dah nak masuk Indonesia. huhu Macam-macam ada. Barang yang banyak kat sini memang barang perempuan tapi untuk laki-laki tu ada juga. huhu Yang beshnye kebaya kat sini memang murah-murah + cantek-cantek. Macam-macam colour ada. Sampai rambang mata nak pilih yang mana. huhu Wawa pun rembat gak. huhu And make sure bawak topi + spek coz kat sana memang panas. Sabo jelah.. :P


tourist guide bz shopping..hehehe

langsir yang cantek. Murah je.. Only RM120. :)

macam-macam beg ada. Rambang mata nak pilh.. :)

Selesai shopping at Sarikin..kitaorg pun balik dah. Before tu kitaorg singgah kat Gua Angin coz 1 jalan je. Actually, before ni ada plan nak g Gua Angin and Gua Fairy..tapi disebabkan oleh kesuntukan masa yang ada..so, dapat ke Gua Angin jelah. Tapi tak masuk dalam lah..juz kat luar..huhu Ok lah tu kan? :) Farah cakap kenapa gua ni nama dia Gua Angin coz bila kita kat dalam tu..udara dia berangin macam kita duduk dalam aircond. Sejuk + nyaman. For sure, another time terjah Gua Angin ni..hehhe

at papan tanda pun jadi lah..

background : GUA ANGIN

Jalan nak masuk ke Gua Angin.

Nak balik da...sob-sob-sob T_T.. jumpe lagi Sarawak..hehehe :P

at Airport Kuching.. 

sayonara.. bye-bye..


Terima kasih kerana sudi singgah dan membaca entry di blog Wawa.. (^_^)
Kalau suka boleh like yo! (^_^)

6 comments

May 31, 2011 at 6:07 PM

meletops tourist guide tu.. hehe~

May 31, 2011 at 7:25 PM

hahaha..ofcoz meletoppppsss..hehehe :P

May 31, 2011 at 8:58 PM

nak pIc...!!!!!!

June 1, 2011 at 12:28 PM

hehehe..boleh2..kasi pendrive!! :P

February 22, 2012 at 1:42 PM

suka membaca dari menulis... :)

saya dah baca ..hehehe
dan cuci mata tngok picca2 santek u

June 12, 2012 at 3:26 PM

@QasehnyaRania: heheh..terima kasih Rania baca entry ni.. :)

Post a Comment